ERGOMETRIJSKI TEST FIZIČKIM OPTEREĆENJEMErgometrijski test predstavlja jedan od osnovnih testova za procenu tzv. koronarne rezerve.

Ovaj test sluzi da poveća zahtev za dovodjenjem adekvatne količine krvi putem srčanih krvnih sudova u srčani misić. Pacijent se intenzivno prati od strane kvalifikovanog lekara. Kontinuirano se prati EKG, kliničko stanje i vrednosti krvnog pritiska.

Prema preporukama, test opterećenja se izvodi na pokretnoj traci prema unapred utvrdjenim protokolima, od kojih je najčešći Bruce-ov protokol, koji se sastoji od 4 stadijuma progresivnog i doziranog opterećenja. Cilj testa je da se postignetne odredjeni broj otkucaja srca, odredjen za svakog pacijenta pojedinačno.

Po dostizanju ciljnih vrednosti broja otkucaja, test se tumači kao uredan, odnono indirektno se zaključujuje da su krvni sudovi uredni i da oni nisu razlog bolova u grudima, odnosno može se tumačiti kao pozitivan (bolovi u grudima tokom testa, promene na EKG, poremacji srčanog ritma) i tada je neophodno zapoceti terapiju i planirati dalje lečenje.

U današnje vreme, kada je to potrebno (procena stanja kondicije, funkcije pluća) test se može dopuniti i modulom za spirometriju i tako istovremeno procenjivati i funkciju pluća i srca. Ovakvi testovi se uglavnom odnose na ljude koji se bave sportom ili planiraju intenzivnije fizičke aktivmosti.