INFARKT SRCA ILI ANGINA PECTORISGotovo da ne postoje ljudi koji u nekom trenutku nisu osetili neprijatnosti u grudima, bolove ili stezanje iza grudne kosti. Pitanje koje se najčesće postavlje jeste da li je rec o opasnim simptomima ili prolaznim i beznačajnim pojavama.

Angina pektoris jeste stanje kada krvni sudovi srca nisu u stanju da srcanom misicu dostave dovoljnu količinu kiseonika, zbog suženja ili stručno stenoza. Ovakav bol moze biti tipičan, tada se uglavnom opisuje kao širokopojasni bol u grudima koji se tipično širi u levu ruku i prema levom ramenu ili u oba ramena. Trajanje bola moze biti nekoliko sekundi, minuta ili duze. Kod ovakvih tegoba, pomoc jen potrebno potraziti sto je pre moguce, savetuje se uzimanje nitroglicerina pod jezik i hitan kontakt sa lekarom. Dijagnostika odnosno prognoza, moguce angine pektoris ili infarkta srcanog misica, uglavnom je vezana za vreme i najbolje ako se sto pre postavi ili isključi sumnja na ova oboljenja.

Problem i pacijentu i lekaru predstavljaju atipicne manifestacije bolova u grudima, narociti kod bolesnika sa secernom bolesti, kod kojih nekada nema klasicnog bola u grudima, nego se javlja osecaj stezanja, pritiska ili „knedle“ u grlu. U svakom slucaju dijagnoya se postavlja na osnovu pregleda, obavezan je i EKG, kao i ultrazvuk srca, a ukoliko je potrebno i odredjene analize krvi daju dargocene podatke o stepenu oštecenja srčanog misica (kardiospecificni enzimi).